Úterý, 30 dubna, 2024

Klimatizací proti stresu

V některých zdrojích je možné se dočíst, že optimální teplota ovzduší pro přirozené fungování lidského organismu, je v rozmezí 22 a 25 stupňů Celsia. Při těchto teplotách si tělo udržuje tělesnou teplotu 36,4 stupňů Celsia s minimálním energetickým úsilím a při této teplotě se také nejlépe regenerují naše buňky. Poskytneme-li jim také správnou výživu, vhodný pohyb, spánek a dostatek odpočinku, můžeme si tím i významně prodloužit život.

klimatizace v bytě

Jestliže je teplota vzduchu příliš nízká, musíme se oblékat a vrstva oblečení nás již omezuje v pohybu. Není to zkrátka, jak se říká, „ono“. Jistě sami uznáte, že se nejlépe cítíte jen v obyčejném volném tričku a krátkých kalhotách, naboso, kdy je naše pokožka v přímém kontaktu s okolním prostředím. Na léto se těší snad každý právě proto, že máme na sobě co nejméně oděvu.

klimatizovaný objekt

Léto máme rádi, ale jen do té míry, dokud jsou nám teploty příjemné. Jakmile překročí určitou hranici, opět naše tělo musí vynakládat mnoho energie k udržení stabilní tělesné teploty. Potíme se, jsme více unavení, musíme častěji odpočívat, doplňovat velké množství tekutin atp. Vůbec nejhorší jsou teploty tropické, kdy si přes den připadáme, jako v sauně, a v noci se nevyspíme, protože je teplota vzduchu stále hodně vysoká.

Klimatizace může vzduch nejen ochlazovat, ale i ohřívat

Právě z tohoto důvodu je dnes ve velké oblibě v Praze klimatizace (a nejen v Praze). Jestliže vychladí vzduch v místnosti na přijatelnou mez, dostaneme se pak do těch zmiňovaných optimálních teplotních hodnot mezi 22 a 25 stupni Celsia, a navodíme si tím přirozené prostředí, které se kužel v přírodě v průběhu roku vyskytuje jen několik málo dnů. Díky klimatizaci pak můžeme počet těchto dnů prodloužit, a to i na jaře a na podzim, kdy ještě nezačala topná sezóna, a kdy je možné klimatizací obytné prostory přitápět.